Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) ιδρύουν το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων, την πρώτη εταιρεία-τεχνοβλαστό ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την υποστήριξη και την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής επάρκειας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας αλλά και της βιωσιμότητας – βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας.

Οι δράσεις

Δείτε τις δράσεις του ΕΚΙ

01

GReFuTra

Τεχνο-οικονομική αξιολόγηση της παραγωγής και διανομής e-MeOH and e-LNG ως εναλλακτικών καυσίμων.

Ένας απαραίτητος πρόδρομος για βιομηχανικές επενδύσεις σε αυτά τα καύσιμα, ως μέρος του μετασχηματισμού του διυλιστηρίου πετρελαίου και της εφοδιαστικής του φυσικού αερίου με την διείσδυση εναλλακτικών καυσίμων.

Συντονιστής

Καθ. Σωτήρης Καρέλλας

02

energyS

Αξιολόγηση τεχνολογιών/σχημάτων ενεργειακής απόδοσης σε υποδομές, βιομηχανία και μεταφορές.

Απαραίτητο υπόβαθρο για τα επερχόμενα προγράμματα και πολιτικές κρατικής χρηματοδότησης.

Συντονιστής

Ομότιμος Καθηγητής Νίκος Χατζηαργυρίου

03

SMARTCITIES

Δημιουργία βάθρου IoT για ψηφιακά δεδομένα ροών ενέργειας σε πόλεις, που απορρέουν από κινήσεις και δραστηριότητες ανθρώπων και αγαθών.

Πρώτο βήμα προς ένα σύνολο υπηρεσιών που θα συμβάλλουν στην ενεργειακά αποδοτικότερη ζωή στην πόλη.

Συντονιστής

Δρ. Άγγελος Αμδίτης

04

SHIMANAGAN

Θερμοδυναμική και ρεολογική ανάλυση συστημάτων έγχυσης υδρογόνου σε δίκτυα φυσικού αερίου, με επίκεντρο την αποφυγή επικίνδυνων καθεστώτων ροής.

Προτάσεις εξοπλισμού και λειτουργίας στους διαχειριστές δικτύων φυσικού αερίου που ετοιμάζονται για έγχυση υδρογόνου στα δίκτυά τους.

Συντονιστής

Καθ. Νώντας Βουτσάς

05

ALTFUELS@SHIPTYPES

Δημιουργία εργαλείου για την αξιολόγηση και την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα συγκεκριμένων τύπων πλοίων κατά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ιδίως LNG και MeOH.

Στοχεύει το ξεκλείδωμα επενδύσεων στην ναυτιλία προς τα εναλλακτικά καύσιμα, με σαφή γνώση της επίδρασής τους στην εμπορική αξία των πλοίων.

Συντονιστής

Καθ. Αντώνης Κοκόσης

06

FLOWIND

Δημιουργία συστηματικής μεθόδου αξιολόγησης πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συμπεριλαμβανομένων των ανάντι προμηθευτικών αλυσίδων τους.

Πολύτιμος αρωγός στην ενεργοποίηση επενδυτικών προτάσεων για συγκεκριμένες υπεράκτιες τοποθεσίες, όπου δεν συνιστάται η βαρυτική καθήλωση στο βυθό.

Συντονιστές

Καθ. Ιωάννης Κ. Χατζηγεωργίου
RECTOR, NTUA
Συντονιστής του έργου ΕΚΙ

Καθηγητής Σπύρος Βουτσινάς

07

CN-HESS

Δημιουργία υπολογιστικού πλαισίου βελτιστοποίησης για την πλήρη εκμετάλλευση της ενέργειας από φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, μέσω συνδυασμένης αποθήκευσης σε μπαταρίες και υδρογόνο.

Κρίσιμο εργαλείο για την μεγιστοποίηση της βιωσιμότητας μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε συγκεκριμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου.

Συντονιστής

Καθ. Βασίλης Βεσκούκης

08

METALIGNITE

Analysis of lignite power station modifications to use alternative fuels, like synthetic methane, e-methanol, biomethane and their mixtures or to produce chemicals with P2X technology.

Τεχνοοικονομική ανάλυση και ανάλυση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προεκτάσεων (S-LCA) της μεταλιγνιτικής εποχής.

Συντονιστής

Καθ. Σωτήρης Καρέλλας